registracija domene

Izbira primerne domene za izdelavo spletne strani

Če ste v fazi izdelovanja svoje spletne strani, vam je verjetno že povsem jasno, da tudi brez domene ne bo šlo. Kaj pa je pravzaprav domena? To je unikatni naslov, preko katerega bodo obiskovalci spleta dostopali do vaše strani.

Pomembno je vedeti, da ni mogoče registrirati dveh enakih oziroma identičnih domen. Ko je torej na vidiku registracija domene, pred tem preverite, ali je vaša izbrana domena sploh še prosta.

Osnovna dejstva o domeni

Domena je torej unikatni spletni naslov, ki je sestavljen iz dveh delov. To sta ime in končnica domene. Lahko jo zakupite oziroma registrirate za določeno obdobje, nato jo seveda lahko tudi podaljšate. Za večino domen velja, da ima minimalen zakup eno leto, maksimalno pa od 5 do 10 let.

Domena v spletnih naslovih
Domena je ime, ki si ga je lahko zapomniti in je povezano s fizičnim naslovom IP v internetu. To je edinstveno ime, ki se prikaže za znakom @ v e-poštnih naslovih in za www. v spletnih naslovih.

Če svoje domene ne podaljšate, gre ta najprej v mirovanje oziroma v karanteno. V tem času jo še vedno lahko podaljšate. Obdobje mirovanja domene traja od 30 do 90 dni. Po tem času je domena spet prosta in njeno registracijo v resnici lahko opravi kdor koli.

Kako izbrati ustrezno domeno?

Pri izbiri svoje domene torej vedno preverite, ali je želena domena še prosta. Pomembno pa je, da si izberete čim bolj preprosto ime zanjo. Če želite graditi svojo blagovno znamko, naj ima domena ime blagovne znamke. Dodati boste morali še ustrezno končnico.

Če pa se boste na spletu denimo odločili za pisanje knjige, bloga ali česa podobnega, potem priporočamo, izbiro domene z vašim imenom in priimkom. Zraven pa seveda primerno domensko končnico.

Končnice domen delimo v dve skupini. To so klasične in eksotične končnice. Z izbiro končnice za domeno nakazujemo, za katero vrsto strani na spletu sploh gre oziroma nakazujemo, ali gre za podjetje, ki deluje v točno določeni državi.

Kje poteka registracija domene?

Domena se registrira pri registrarju oziroma pri ponudniku, ki bo upravljal domeno v vašem imenu. Registrar deluje v vlogi posrednika med končnim uporabnikom in registrom.

Izbrana domena mora obvezno ustrezati nekaterim pogojem. Na primer ne sme biti rezervirana oziroma zasedena, vsebuje pa lahko samo dovoljene znake. Dolžina domene mora biti vsaj 2 ali največ 63 znakov. Prav tako prvi in zadnji znak ne sme biti vezaj, na tretjem in četrtem mestu prav tako ne sme biti vezaja.

Registracija domene: vse, kar morate vedeti

Ko vas bo zanimala registracija domene, se boste med drugim seznanjali tudi s splošnimi pogoji, ki so vezani na takšno storitev.

Izbira primernega gostovanja spletne strani

Poleg domene boste morali pri izdelavi svoje spletne strani poskrbeti tudi za primerno spletno gostovanje. Na voljo je več možnosti, med drugim tudi gostovanje v oblaku ali cloud hosting.

Gostovanje v oblaku ni preveč drugačno od deljenega gostovanja na spletu. Strežnike si namreč delijo različne spletne strani. Kljub temu pa je razlika v tem, da ne gre za gostovanje na zgolj enem samem strežniku, ampak je samo gostovanje razdeljena na več fizičnih strežnikov. Ti so med seboj povezani.

Največje prednosti cloud hostinga

Verjetno si boste tudi vi kot lastnik spletne strani želeli, da bo ta ves čas dostopna in vedno na voljo. To seveda lahko pri gostovanju na enem samem strežniku pomeni izziv. Pri oblaku pa gre za povezan sistem, kjer na dostopnost začasno delovanje enega od strežnikov ne vpliva, ker je možno do vseh vsebin dostopati preko drugih.

Gostovanje v oblaku za spletno stran
Gostovanje v oblaku je možnost, da so aplikacije in spletna mesta na voljo v internetu z uporabo oblaka. Gostovanje v oblaku združuje računalniške vire iz omrežja virtualnih in fizičnih strežnikov, kar omogoča večjo razširljivost in prilagodljivost za hitro spreminjanje.

Ponudniki za gostovanje v oblaku lahko svojim uporabnikom ponudijo dostop do spletnih strani prav vsak trenutek. Če boste na spletu na primer imeli trgovino, je slednje še toliko bolj pomembno. Vemo, da prav vsak izpad v dostopnosti strani lahko pomeni nejevoljo spletnih obiskovalcev. To pa ne nazadnje lahko pomeni tudi zmanjšanje oziroma manj prometa.

Za cloud hosting je torej značilno, da vsak strežnik opravlja svoje delo. Posledično je delo učinkovito in hitro. Če eden od njih na primer ne bi deloval, potem njegovo delo v tem primeru prevzamejo drugi strežniki.

Slabosti cloud hostinga

Vsekakor morate dobro poznati tudi slabosti, ki jih ima gostovanje v oblaku.

  • Znano je, da strežniški sistemi oziroma oblaki spletnim nepridipravom omogočajo, da lahko do vaših podatkov na spletu pridejo z več vstopnih točk.
  • Cloud hosting zato zahteva, da še toliko bolje poskrbite za spletno varnost.
  • Vsekakor zanemarljiva ni niti cena za gostovanje v oblaku.

Če nameravate izdelati bolj preprosto spletno stran, vam bo gostovanje v oblaku stroške samo še povečevalo. V takšnem primeru je bolje, da se zanj ne odločite.