Moderni načini gostovanja spletnih strani

Izbira primernega strežnika za našo spletno stran je ključnega pomena. Tako zagotovimo hitro delovanje naše spletne strani, kar bodo cenili vsi obiskovalci. Poznamo razne zvrsti spletnega gostovanja, ki se razlikujejo med seboj po načinu delovanja. Če poznamo osnovne razlike med raznimi konfiguracijami strežnikov, bomo veliko lažje izbrali primernega za našo stran. Veliko ljudi se ob prvem zakupu gostovanja ustraši številnih možnosti izbire, vendar po tem ni potrebe. Z malenkost znanja lahko brez težav izberemo primeren strežnik, ki bo poganjal eno ali več naših spletnih strani.

Spletno gostovanje za nezahtevne uporabnike

Najbolj osnovni način spletnega gostovanja poteka preko deljenega strežnika. Na njem se nahaja mnogo uporabnikov različnih domen in spletnih strani. Vsi med seboj si delijo pasovno širino, moč procesorjev, pomnilnik in druge strojne zmogljivost. Prednost je, da je omenjen način gostovanja izredno cenovno ugoden. Slabost pa je ta, da ob velikem obisku določene domene lahko pride do upočasnitve delovanja drugih domen. To načeloma ni težava za majhne spletne trgovine, forume in druge nezahtevne strani. Priporočeno pa je, da za poslovne namene izberemo katerega od drugih bolj naprednih strežnikov, ki nam nudijo višjo fleksibilnost, varnost in zmogljivost.

Za nezahtevne uporabnike je primerno deljeno gostovanje.

Virtualno oziroma VPS gostovanje

Vedno bolj popularen način za spletno gostovanje je virtualni. To je strežnik zelo podoben deljenemu. Glavna razlika je ta, da ima vsak uporabnik zakupljene strojne zmogljivost. Tako ne more priti do preobremenitve strežnika, ki se pokaže pri počasnem delovanju ene ali več spletnih strani.

Uporabniki virtualnega spletnega gostovanja so deležni tudi zelo visoke varnosti. Temu je tako, saj je celoten del strežnika razdeljen na številne virtualne dele, ki so pod strogim šifriranjem in drugo zaščito. Tudi, če bi nepridipravi vdrli na strežnik, bi zelo težko ukradli podatke uporabnikov.

Gostovanje za najzahtevnejše uporabnike

Velika podjetja se pogosto odločijo za namensko spletno gostovanje, saj potrebujejo največjo moč in prilagodljivost. V tem primeru se zakupi celoten strežnik, ki ga lahko po želji uporabljamo za naše potrebe. To nam omogoča, da na svoji spletni strani gostimo ogromno količino video, avdio in druge digitalne vsebine. Omenjeno gostovanje je najdražje od vseh, vendar nam tudi ponuja veliko več.

Preberite si še naslednji članek: Povrnimo izgubljene podatke iz našega računalnika

Vse okvare trdega diska niso vedno nujno usodne za vaše podatke. V večini primerov je odstotek možnosti za rešitev podatkov z okvarjenega diska visok.  Seveda le v primeru, da se držite nasvetov in okvarjen disk takoj dostavite strokovnjakom. 

Za večino podjetij je virtualno gostovanje popolnoma dovolj. Če pa nameravamo izdelati spletno stran z velikimi količinami podatkov, ki jih bo gostila, po tem pa je zakup celotnega strežnika morda najboljša izbira.

Za najzahtevnejše uporabnike je smiselno, da zakupijo celoten strežnik.

Nadzorovanje delovanja strežnika preko vmesnika cPanel

Številni načini gostovanja podpirajo različne uporabniške vmesnike. Zelo pogost je cPanel, ki je pridobil veliko popularnost že odkar je bil prvič predstavljen svetu. Leta 1996 je omenjen vmesnik bil prvič predstavljen svetu. Svojo prepoznavnost pa je hitro pridobil, saj je imel številne prednosti, kot so:

  • Nizke zahteve za delovanje
  • Bogate funkcije uporabljanja s strežnikom
  • Samoumeven vmesnik, ki ne zahteva naprednega znanja za uporabo

Vmesnik cPanel nam omogoča tudi ustvarjanje poštnih računov, določanje pravic številnim uporabnikov, ustvarjanje poddomen ipd.

Fleksibilnost upravljanja s strežnikom

Velik del popularnosti cPanel vmesnika gre pripisati njegovi fleksibilnosti. Ker je v njem mogoče nastaviti praktično vse lastnosti strežnika, je zelo popularen pri povprečnih uporabnikih, kot tudi izkušenih administratorjih. Mogoče ga je tudi uporabljati s skupino ljudi, kjer ima vsak svojo zadolženost. S tem se izognemo kompleksnemu urejanju spletne strani in strežnika preko kode. Obenem pa lahko sledimo vsem spremembam, ki smo jih ubrali.  Z nekaj preprostimi kliki je mogoče nastaviti domensko pošto, preveriti dejansko zasedenost strežnika, se seznaniti z razpoložljivim prostorom na trdem disku ali SSD-ju ipd. Za pravilno delovanje računalnika moramo vedno imeti aktiviran operacijski sistem. Pomembno je, da imamo vedno nameščene windows ključe za legalno programsko opremo na našem prenosniku, namiznem računalniku ipd. Tako bomo lahko brez težav preko brskalnika spremljali delovanje strežnika in spletne strani s cPanel vmesnikom.

cPanel je zelo fleksibilen.

Preprosto nameščanje gradnikov spletne strani

Dandanes je mogoče izdelati spletno stran brez naprednega znanja HTML in CSS računalniških jezikov. Z uporabo cPanel-a lahko na strežnik namestimo različne gradnike, kot so WordPress, Drupal, Magento ipd. Omenjeni gradniki nam omogočajo, da brez predhodnega znanja računalniške kode izdelamo svojo lastno spletno stran. To je velika prednost, če želimo na najbolj preprost in prijazen način se naučiti delovanja spletnih strani, kako jih gradimo, vzdržujemo ipd. 

Poleg gradnikov je mogoče namestiti tudi različne vtičnike, ki nam olajšajo uporabo vmesnika cPanel. Nekateri izmed teh pripomočkov nam omogočajo spremembe jezika, dodatno varovanje našega strežnika z različnimi varnostnimi funkcijami, urejanje omrežja ipd.

Obvarujemo vsebino svoje spletne strani

Pogosto se zgodi, da lahko napaka na strežniku ali pri programiranju spletne strani hitro privede do poškodb datotečnega sistema. Izguba podatkov spletne kode lahko privede, da naša spletna stran nepričakovano preneha delovati. Uporaba napredne funkcije v cPanel-u nam omogoča, da po želji naredimo varnostno kopijo svoje spletne strani. Shranimo jo lahko na svoj računalnik, v oblak, na USB ključ ali drugam. Če pa se nam kdaj poruši celotna stran, lahko varnostno kopijo uporabimo za povrnitev naše strani v prvotno stanje. Na ta način si lahko prihranimo ogromno težav in dela, saj bo izguba podatkov nična ali pa zelo majhna.