Canon Pixma kartuše

Izbira barv za laserske in navadne Canon tiskalnike

Japonski gigant Canon izdeluje vrhunske računalniške naprave že skoraj 90 let. Po svetu pa je najbolj poznan po svojih kamerah in tiskalnih napravah. Zelo popularne so njihove laserske in črnilne naprave za tiskanje, ki jih lahko najdemo po vsem svetu. Zaradi odlične kakovosti in bogatega nabora funkcij, so tudi zelo priljubljene med podjetniki. Za njihovo nemoteno uporabo pa bomo potrebovali toner za tiskalnik ali črnilne barve. Če poznamo osnovne razlike med obema vrstama barv oziroma tiskalnikov, bomo lažje izbrali najboljšega za naše potrebe. Obenem pa nam poznavanje različnih izvedb barv omogoča, da prihranimo sredstva pri vsakodnevnem izdelovanju slik, dokumentov in drugih listin.

Toner za tiskalnik vsebuje barvni prah

Razvoj tehnologije tiskanja je močno napredoval v zadnjem desetletju. Laserske tiskalne naprave so postale cenejše in tako dostopnejše širši publiki. Z izredno hitrim potiskom A4 ali drugih listov spadajo v sam vrh tehnoloških dosežkov. Zato so tudi priljubljeni v delovnih okoljih, kjer je pomembna hitrost pri izdelavi dokumentov. Pri hitrem delovanju veliko vlogo igra toner za tiskalnik, ki vsebuje barvni prah. Tiskalnik omenjen barvni prah tako rekoč zapeče na papir, zato je sam proces potiska tudi zelo hiter. Črke, številke in drugi elementi na papirju pa se takoj posušijo, kar je velika prednost.

Toner za tiskalnik je zelo fin prah
Tonerji so barvila za elektrostatične procese tiskanja. Toner za tiskalnik je zelo fin prah, sestavljen iz delcev velikosti od 5 do 30 μm. Zaradi zelo majhne velikosti delcev je prah tekoč in se obnaša kot tekočina. Toner je sestavljen iz sintetične smole, pigmentov, magnetizirajočih kovinskih oksidov in različnih pomožnih snovi.

Kartuše za Canon tiskalnike so napolnjene s črnilom

Črnilne tiskalne naprave so še dandanes zelo popularne. Razvoj tehnologije je omogočil, da z njimi izdelujemo zelo hitro tudi bolj napredne slike. Po hitrosti so zelo podobni laserskim tiskalnikom, vendar kljub temu niso tako hitri. Za svoje delovanje potrebujejo kartuše za Canon tiskalne naprave, ki se lahko razlikujejo po velikosti, številu barv in drugih lastnostih. Večino novejših tiskalnikov potrebuje dve kartuši – črno belo in barvno v katerih se nahaja vse, kar potrebujemo za tiskanje slik in dokumentov. 

Kartuše za Canon tiskalnike so vse, kar potrebujemo za tiskanje slik in dokumentov
Kartuše za Canon tiskalnike se lahko razlikujejo po velikosti, številu barv in drugih lastnostih. Večino novejših tiskalnikov potrebuje dve kartuši – črno belo in barvno v katerih se nahaja vse, kar potrebujemo za tiskanje slik in dokumentov. 

Poznamo več različnih vrst barv za tiskalnike. Nekatere so originalne, druge pa nadomestne. Med obema vrstama so velike razlike, ki nam lahko olajšajo tiskanje.

OEM ali originalne kartuše za Canon

Ne glede na velikost, vrst ali druge značilnost posameznega tiskalnika Canon, obstajajo zanj različne barve. Predvsem so poznane OEM kartuše za Canon, ki jih izdeluje omenjeno podjetje. Narejene so iz najboljših komponent in napolnjene z visoko-kakovostno barvo oziroma črnilom.

OEM kartuše za Canon so skoraj vedno priložene ob nakupu tiskalnika v sami embalaži. So najboljša izbira za zanesljivost in kakovost potiska. Poznamo pa tudi nadomestne izvedbe barv, ki so cenejše in bolj ekonomične za vsakodnevno uporabo.

Nadomestne kartuše za Canon 

Nadomestne izvedbe barv za tiskalnike pridobivajo na priljubljenost iz dneva v dan. Delujejo enako kot OEM barve s to razliko, da imajo pogosto vgrajeno kakšno izboljšavo. Lahko imajo večjo kapaciteto črnila, bolj ekonomično porabo črnila, možnost ponovnega ročnega polnjena s črnilom in tako naprej. 

Nadomestne kartuše za Canon tiskalnike se priporoča za vse uporabnike, ki veliko tiskajo. Kakovost barve ni tako visoka, kot pri OEM izvedbah, vendar je popolnoma zadovoljiva za večino opravil. Poznamo tudi bolj kakovostne nadomestne kartuše, ki pa so po kakovosti barve in drugih značilnostih zelo podobne originalnim.

Originalni in nadomestni toner za tiskalnik

Enako kot navadni inkjet tiskalnikih, imajo tudi laserski tiskalniki svoje barve. Uporabljajo tonerje v katerih so posušeni plastični delci. Ne morejo uporabljati kartuš, zato je potrebno paziti pri nakupu novih barv. Posamezni toner za tiskalnik je na voljo v OEM in nadomestni izvedbi. OEM izvedbe barv so na voljo v praktično vseh trgovinah s pisarniško opremo, trgovskih centrih, spletnih trgovinah in podobno. So pa tudi dražje, saj vsebujejo kakovostni barvni prah in imajo dolgo življenjsko dobo.

Nadomestne tonerje za tiskalnike izdelujejo številni proizvajalci, ki želijo omogočiti uporabnikom tiskalnih naprav bolj ekonomično tiskanje. Nadomestni tonerji imajo tudi pogosto vgrajene izboljšave, kot je možnost ponovnega polnjenja, večje število potiskanih listov in podobno.

Canon Pixma kartuše so zelo popularne

Vsak proizvajalec je poznan po določeni ali več serijah svojih tiskalnikov. Le malo katera serija tiskalnikov pa je tako priljubljena kot Pixma od podjetja Canon. To je serija navadnih in profesionalnih tiskalnikov, ki jih uporabljajo podjetja, domači uporabniki, fotografi, inženirji in podobno. Zato so tudi Canon Pixma kartuše zelo zahtevane. Delujejo tako kot ostale kartuše, vendar jih je mogoče kupiti za številne tiskalne naprave v omenjeni seriji. Vsi si ne delijo enake razporeditve kartuše, zato je pomembno, da kupimo pravilno.

Kako namestiti Canon Pixma kartuše s črnilom v tiskalnik modela TR4720

Poznamo tudi Canon Pixma kartuše nadomestne izvedbe. So zelo podobne originalnim s to razliko, da so večinoma cenejše za nakup. Lahko pa, kot prej omenjeno, imajo vgrajeno eno ali več izboljšav, ki nam omogoča lažje ustvarjanje slik ali različnih dokumentov.