Povrnimo izgubljene podatke iz našega računalnika

Uporaba namiznih računalnikov in prenosnikov je danes nepogrešljiva doma kot tudi v pisarni. Moderne računalnike potrebujemo pri skoraj vsakem opravilu. Dejansko pa nam visoke kapacitete trdih diskov in SSD-jev omogočajo, da na njih shranimo veliko količino osebnih podatkov. Skoraj vsak uporabnik ima na spominskem mediju v svojem računalniku shranjenih več gigabajtov ali celo terabajtov muzike, programov, filmov in tudi slik. Dejansko pa se lahko komurkoli zgodi, da zaradi tehnične okvare izgubi dostop do svojih digitalnih vsebin. Edina rešitev je reševanje podatkov, ki obnovi vse shranjene informacije z zelo visoko uspešnostjo. Tehniki v računalniškem servisu lahko obnovijo vse podatke na raznovrstnih vgrajenih spominskih medijih, kot tudi SD karticah, USB ključih ipd.

Glavni razlog za izgubo podatkov so strojne okvare

Moderni računalniki lahko brez težav delujejo brez premora tudi po več let. Njihov največji ubijalec pa je prah. Sčasoma se nabere na matični plošči, v napajalniku, v hladilniku procesorja ipd. Tako se naš sistem pregreva med uporabo, kar lahko privede do nepričakovanih okvar. Glavni razlog za potrebo po reševanju podatkov so strojne okvare. Elektronske naprave se v veliki meri okvarijo, zaradi starosti ali neprimerne oskrbe. 

Dalj časa ko uporabljate računalnik po izbrisu podatkov, manjša je verjetnost uspešne obnovitve izbrisanih podatkov.

Strokovnjaki priporočajo, da na starejših spominskih medijih ne zadržujemo pomembnih digitalnih vsebin. Na trdem disku ali SSD-ju je reševanje izgubljenih fotografij pogosto potrebno, zaradi starosti samega medija, saj ta nepričakovano preneha delovati.

Strojna in programska oprema v računalniku

Zelo pomembno se je zavedati, da je vsak računalnik sestavljen iz dveh glavnih serij komponent. To pa sta programska in strojna oprema v računalniku. Obe skrbita za dobro delovanje sistema v vseh pogojih. Je pa res, da če se pojavijo težave v eni ali obeh komponentah, lahko pride do nestabilnega delovanja sistema ali drugih težav.

Programska oprema v računalniku

Pod programsko opremo v računalniku štejemo operacijski sistem, gonilnike, antivirusni program, ter razne aplikacije. Moderna programska oprema se močno nanaša na pravilno delovanje strojne opreme. Če se pojavijo strojne okvare, lahko celoten računalnik preneha delovati.

Različne napake na okvarjenih medijih zahtevajo različne delovne postopke, prav vsi pa kličejo po profesionalni opremi.

Strojna oprema v računalniku

Strojna oprema vsakega namiznega računalnika ali prenosnika zaobjema procesor, grafično kartico, delovni pomnilnik oziroma RAM, osnovno ploščo, trdi disk, SSD in številne druge komponente. Vse komponente morajo delovati brezhibno, če želimo, da programska oprema deluje brez napak. Če naš trdi disk ne zmore več uspešno zapisovati podatkov, bomo potrebovali reševanje izgubljenih fotografij in drugih vsebin v nekem trenutku, ko bo dokončno prenehal delovati.

Znaki slabo delujoče strojne opreme

Slabo delujoča strojna oprema včasih pokaže znake oziroma simptome na katere moramo biti previdni. Lahko jih opazimo, če smo malenkost pazljivi in so vedno znak za preplah. Omenjeni znaki so:

  • Vonj po zažgani plastiki ali elektroniki iz računalnika
  • Škrtanje ali zelo glasno delovanje katerega izmed ventilatorjev v računalniku
  • Počasno delovanje operacijskega sistema
  • Ugašanje računalnika med delom
  • Na računalniku so nameščene neznane aplikacije, ki jih nismo namestili mi

V vsakem izmed zgoraj naštetih primerov moramo poskrbeti, da napako čimprej odpravimo. V nasprotnem primeru tvegamo svoje dragocene slike, filme, glasbo ipd. Če pa so simptomi že tako hudi, da ne moremo več normalno uporabljati računalnika, pa je čas, da poiščemo pomoč pri strokovnjakih za reševanje podatkov. Priporočljivo je, da napake ne poizkušamo odpraviti sami, saj lahko povzročimo še dodatno škodo.

V mnogih primerih reševanje podatkov vključuje zamenjavo poškodovanih delov diska z novimi, kjer je sterilnost delovnega okolja še posebno pomembna, saj gre za neposredni poseg v notranjost diska.

Reševanje izgubljenih fotografij 

Zelo pogosto se zgodi, da slike na našem pametnem telefonu, tablici ali drugi prenosni napravi izgubimo. Morda smo jih ponesreči izbrisali. Največkrat pa se okvari SD spominska kartica, vgrajen notranji pomnilnik ali pa katera izmed komponent v naši pametni napravi. Tako izgubimo dostop do slik in drugih shranjenih vsebin, ki so za nas neprecenljive. Moderna orodja in postopki, ki jih imajo tehniki v računalniškem laboratoriju na voljo, omogočajo reševanje izgubljenih fotografij iz skoraj popolnoma uničenih pametnih telefonov in drugih naprav. Pomembno je, da našo poškodovano napravo čimprej odnesemo v računalniški servis, ki je specializiran za obnovo podatkov iz poškodovanih naprav in spominskih medijev.

Preprečimo izgubo podatkov

Večina izgube podatkov se zgodi, ker posamezni uporabnik ni pripravljen na okvaro svojih strojnih naprav. Res je, da moderni pametni telefoni, računalniki, tablice in druge naprave delujejo dolgo časa brez težav. Lahko pa se kadarkoli zgodi, da jih pri svojem delovanju nekaj ustavi. To je lahko previsoka napetost v električnem omrežju, virus, napake pri proizvodnji komponent naše naprave ipd. Uspešnost reševanja podatkov je skoraj v vsakem primeru zelo visoka. Najbolje je, če škodo ublažimo ali pa se ji v celoti izognemo. To lahko storimo z rednim izdelovanjem varnostnih kopij. Priporočljivo je tudi, če imamo dom ali pisarno opremljeno z NAS sistemom na katerega lahko shranimo ogromno količino informacij, saj deluje popolnoma neodvisno od naših računalniških naprav.

Katere barve so primerne za določen tiskalnik?

Dandanes je skoraj nepredstavljivo, da si ne bi vsako manjše in večje podjetje ter razni posamezniki lastili vsaj eno tiskalno napravo. Potrebujemo je za izdelovanje dokumentov in drugih pomembnih listin.