VPS gostovanje ali virtualno gostovanje

Povečajmo varnost svoje spletne strani

Uspešno delovanje naše spletne strani je odvisno od številnih dejavnikov. Zelo pomembna je osnova na kateri deluje celotna spletna koda. To pa je strežnik, ki gosti vso digitalno vsebino naše strani. Poznamo več različnih vrst strežnikov. Vedno bolj priljubljeno pa je VPS gostovanje, saj nam nudi fleksibilnost in prilagodljivost, ki ju potrebujemo v poslovnem svetu. Priporočljivo je, da poznamo vse prednosti virtualnega načina poganjanja naše poslovne ali druge strani na spletu, saj bomo lahko tako izkoristili vse zmožnosti, ki nam jih ponuja.

Visoka zmogljivost delovanja strežnika

Hitrost delovanja vsake spletne strani je močno odvisna od strežnika na katerem se ta nahaja. Ko govorimo o VPS gostovanju, se moramo zavedati, da bomo strežnik delili z več deset ali sto drugimi uporabniki. Vsak izmed uporabnikov ima zakupljene zmogljivosti, kot so:

  • Moč in število jeder procesorja
  • Hitrost pasovne širine oziroma povezave s spletom
  • Prostor na trdih diskih ali SSD-jih

Ker ima vsak uporabnik zakupljene vrednosti strežnika, to pomeni, da vsaka spletna stran deluje s svojimi zmogljivostmi, ki si jih ne deli z nikomer. Tako ob veliki obremenitvi oziroma obisku strani na strežniku ne bo prihajalo do upočasnitev naše domene. Hitro delovanje strežnika je izredno pomembno pri prodajnih spletnih straneh, saj ljudje hitro najdejo rešitev pri konkurenci, če bodo z našo domeno imeli težave.

Uporaba nestandardne spletne kode

Deljeno gostovanje je pogosto najbolj popularno med novimi uporabniki spletnih strani. Ni pa primerno za poslovne namene, saj smo omejeni z uporabo spletne kode in programov, ki so nam na voljo. Če pa uporabljamo VPS gostovanje, pa bomo brez težav lahko uporabili nestandardno spletno kodo in programe, ki so edinstveni.

VPS gostovanje
VPS gostovanje je čedalje bolj priljubljeno

S tem nam bo omogočeno, da ustvarimo spletno stran po naših željah, ne da bi morali karkoli žrtvovati. Omenjena zmogljivost je načeloma uporabna za napredne administratorje in spletne programerje, ki želijo na svoji strani poganjati popolnoma edinstveno spletno kodo. 

VPS strežnik lahko kadarkoli nadgradimo

Potrebe modernih podjetnikov se neprestano spreminjajo. Enako pa velja za našo spletno stran, saj jo bomo morali sčasoma nadgraditi s številnimi elementi. Veliko je odvisno od strežnika na katerem deluje, saj do velike mere odloča njeno odzivnost, možnost nadgradnje ipd. Virtualno oziroma VPS gostovanje nam ponuja, da kadarkoli nadgradimo svoj del strežnika. S tem so mišljene zmogljivosti procesorja, prostora na spominskih diskih, delovnega pomnilnika in pasovne širine. Če se naše zahteve nenadoma povečajo, lahko nadgradimo svoj del strežnika z novimi zmogljivostmi. S tem se izognemo potrebi po premiku naše spletne strani na drug strežnik, kar se lahko opazi v izpadu spletnega poslovanja za nekaj ur ali pa celo več dni.

Kaj je VPS strežnik?

Obenem pa lahko kadarkoli na svojo stran namestimo SSL certifikat in druge varnostne dodatke, ki povečajo varnost poslovanja preko spleta. Pomembno je, da pri vzdrževanju svoje spletne strani uporabljamo Windows ključe za legalno programsko opremo, ki smo jih kupili pri zaupanja vrednemu trgovcu. S tem poskrbimo, da bomo brez skrbi uporabljali svoj računalnik, ter da ni na njem virusov ali drugih nezaželenih programov.

SSL certifikat potrdi pristnost naše spletne strani

Dandanes so postale spletne prevare zelo pogoste. Nepridipravi so zelo vešči v izvajanju phishing napadov na številne spletne trgovine. Tako ustvarijo popolno kopijo resnične spletne strani, nakar ukradejo občutljive bančne in druge podatke strankam.

SSL certifikat
SSL certifikat je prikazan v brskalniku kot zelena ključavnica

Omenjenemu napadu se lahko izognemo z uporabo SSL certifikata, ki je namenjen preverjanju pristnosti naše spletne strani. To stori tako, da poveže ime domene s fizičnim naslovom našega podjetja in ju overi. Poleg URL naslova pri domeni se pojavi zelena ključavnica, ki obiskovalcu nakazuje, da se nahaja na uradni spletni strani, ki je varna za uporabo.

Šifriranje podatkov med uporabnikom in strežnikom

Klasični pretok podatkov preko povezave HTTP je bil dolgo časa v uporabi. Zadnja leta pa ga hekerji izrabljajo v svoj prid. Preko HTTP povezave je mogoče prisluškovati pretoku podatkov med računalnikom uporabnika in strežnikom. Z malenkost tehničnega znanja lahko hekerji ukradejo bančne podatke, gesla, uporabniška imena in druge informacije, ki so zaupne narave.

Na našo spletno stran je moč namestiti SSL certifikat, ki zašifrira deljenje podatkov. Strežnik in računalnik obiskovalca naše spletne strani si izmenjata digitalni ključ, ki odklene vsebino informacij šele ko prispejo do svojega cilja. Tudi, če nam hekerji te informacije ukradejo, bodo za njih popolnoma neuporabne, saj bodo v obliki dolgih številk in črk, ki same po sebi ne pomenijo nič.