Kartuše Canon

Barve za laserske in črnilne tiskalnike

Uporaba laserskih in črnilnih tiskalnikov je močno olajšala številne administrativne in druge naloge mnogim podjetnikom. Enako pa velja za domače uporabnike, saj lahko v nekaj sekundah natisnemo recept, račun, slike in še mnogo več. S prihodom multifunkcijskih naprav pa se je uporaba tiskalnikov še dodatno razširila. Zmožnost skeniranja dokumentov in slik, obojestranskega tiskanja, povezave z Wi-Fi omrežjem ipd. je omenjene naprave naredilo še bolj uporabne za osebne in poslovne namene. Je pa res, da bomo morali izbrati primeren toner ali črnilo, če jih bomo želeli nemoteno uporabljati.

Laserski tiskalniki uporabljajo barvni prah

Laserski tiskalniki se razlikujejo od barvnih po tem, da ne uporabljajo črnila. V njihovih tonerjih se nahaja barvni prah. Sestavljen je iz barvnih prašnih delcev. Te tiskalnik med delovanjem tako rekoč zapeče na papir. Prednosti takega načina tiskanja so:

  • Barvni prah se takoj posuši
  • Izdelovanje dokumentov in slik je izredno hitro
  • Tonerji v laserskem tiskalniku so primerni za izdelavo stotine ali celo tisoče potisnjenih listov

Laserski tiskalniki so dražji od črnilnih oziroma inkjet izvedb. To pa zato, ker uporabljajo bolj napredno tehnologijo in lahko izdelajo ogromno količino slik, dokumentov in drugih listin. Njihova uporaba se priporoča za ljudi, ki želijo najvišjo zanesljivost in pogosto uporabljajo svoj tiskalnik. Ker se barvni prah ne posuši, so tudi primerni za uporabnike, ki po dalj časa naprave ne uporabljajo.

Črnilni tiskalniki uporabljajo kartuše

Inkjet oziroma črnilni tiskalniki so postali izredno popularni skozi uporabo. So ugodni za nakup in izdelujejo izredno bogate slike in natančno izdelane dokumente. Prednost pa je tudi ta, da so kartuše poceni v primerjavi z barvnim prahom. Je pa res, da se lahko posušijo pri dolgotrajni neuporabi naprave. 

Kartuše za tiskalnik
Kartuše so nepogrešljiv pisarniški material

Dandanes veliko število različnih podjetij ponuja združljive kartuše za naš tiskalnik, ki so veliko cenejše od originalnih. To je zelo privlačna ponudba, ki jo koristi mnogo uporabnikov inkjet naprav. 

Tonerji so na voljo v različnih izvedbah

Pri nakupu novega tonerja imamo veliko izbiro. Vsi proizvajalci tiskalnikov priporočajo OEM opremo. To je oprema od podjetij Xerox, Canon, Epson ipd. Vsako podjetje izdeluje OEM tonerje za svoje laserske tiskalne naprave.

Tonerji za laserski tiskalnik

OEM toner je 100% združljiv z določenimi modeli ali modelom laserskega tiskalnika. Ima tudi garancijo proizvajalca, ki jamči za njegovo brezhibno delovanje. Napolnjen je z visoko-kakovostnim barvnim prahom in je narejen po strogih standardih proizvodnje, ki jih določajo prej omenjena in druga velika podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo tiskalnikov.

Združljivi tonerji so cenejši od originalnih

Veliko uporabnikov laserskih tiskalnih naprav se odloči za nakup združljivih tonerjev. Te so od 30% do 50% cenejši od originalnih. Izdelujejo jih številna podjetja, ki ponujajo alternativno možnost tiskanja. Taki tonerji vsebujejo barvni prah, ki je popolnoma primeren za raznovrstne potrebe po tiskanju. Ni pa enake kakovosti, kot jo lahko zaznamo v OEM izvedbah.

Video: Polnjenje tonerja? Obnovljen toner? Nov kompatibilen toner? Kaj je za vas najboljše?

Poceni kartuše proizvajajo številna podjetja

Barve za naše tiskalnike oziroma črnilo je tudi možno kupiti v OEM izvedbah. Velikokrat pa so te priložene že ob nakupu novega tiskalnika. So pa tudi, podobno kot tonerji, dražje od ostalih izvedb. To jih naredi manj zaželene za nekatere uporabnike, ki ne potrebujejo najvišje kakovosti tiskanja ali pa imajo star tiskalnik. Zvrsti poceni kartuše so predvsem združljive. To pa zato, ker jih ne proizvaja proizvajalec tiskalnika, ampak številna podjetja, ki želijo uporabnikom omogočiti čim bolj ugoden način tiskanja.

Najbolj zaželene poceni kartuše so združljive vrste. To so kartuše, ki so namenjene znižanju stroškov z vzdrževanjem tiskalnika. Nekatere imajo višjo kapaciteto črnila, druge je možno ponovno napolniti s črnilom ipd. Te majhne prednosti še dodatno olajšajo uporabniku brezskrbno tiskanje. Nimajo pa garancijo proizvajalca tiskalnika, zato se jih priporoča za uporabo v napravah, ki niso več v garancijskem roku, ali pa tam, kjer se tiska ogromne količine dokumentov.

Črnilni tiskalniki so cenejši od laserskih

Zadnja leta so se laserski tiskalniki možno pocenili. Kljub temu je njihova cena malenkost višja od črnilnih. To pa zato, ker uporabljajo popolnoma drugačno tehnologijo izdelovanja slik. So veliko bolj natančni in zato so ključna oprema v pisarnah arhitektov, inženirjev, zdravnikov ipd. Črnilni tiskalniki so tudi primerni za omenjene naloge, če želimo ugodno in zanesljivo napravo s katero bomo izdelovali številne kopije. 

Vedno se priporočajo multifunkcijske naprave za tiskanje, saj imajo vgrajene številne tehnologije, kot so Wi-Fi povezljivost, Bluetooth, tiskanje preko oblaka, skener, shranjevanje poskeniranih dokumentov na računalnik, USB napravo ali oblak ipd. Multifunkcijske tiskalne naprave so dokaj dražje od navadnih, vendar predstavljajo veliko večjo vrednost za uporabnika na kratki in dolgi rok.

Izbira katerekoli vrste tiskalnika je priporočljiva. Je pa res, da so laserske naprave veliko bolj zanesljive v primerih, kjer veliko tiskamo in potrebujemo izdelavo dokumentov v najkrajšem možnem času.