Izguba podatkov na trdem disku

Kljub svoji starosti so trdi diski še vedno izredno popularni med mnogimi uporabniki računalniških naprav. Noben drug spominski medij se ne more kosati z njihovo nizko ceno in visoko kapaciteto spomina. To je tudi razlog, da jih lahko najdemo v računalnikih vseh vrst in velikosti. Je pa res, da se ob okvari samega medija stvari hitro zapletejo. Tako bomo morda potrebovali reševanje podatkov iz trdega diska. Dobra novica pri tem pa je, da je v večini primerov možno povrniti vse slike, muziko, dokumente in druge digitalne vsebine, neglede na vrsto okvare diska.

Izpadi električne energije lahko poškodujejo podatke na disku

Trdi diski delujejo po enakem principu že odkar so prvič bili predstavljeni širši publiki. Magnetne plošče, ki shranjujejo podatke, so izredno občutljive. Pri tem pa mora sam disk podatke neprestano brati in zapisovati preko bralne roke in glave. Če se med tem procesom prekine tok električne energije, je zelo velika možnost, da bodo podatki postali neberljivi. Seveda pa je v hujših primerih tudi možno, da se operacijski sistem ne bo hotel več vzpostaviti v delujoče stanje. Naš hard disk v tem primeru potrebuje reševanje podatkov.

Izguba podatkov na trdem disku
Človeške napake so pogosto vzrok za izgubo podatkov na disku

Vročina hitro poškoduje občutljivo elektroniko v trdem disku

Trdi disk vsebuje dokaj veliko količino mikro-elektronike. Ta je zadolžena za pravilo delovanje diska, saj vsebuje vse funkcije in programsko opremo, ki jo naš disk potrebuje za pravilno delovanje. Je pa res, da se notranjost vsakega računalnika ob uporabi segreje. Pri tem pa je izredno pomembno, da ta vročina ne doseže naših trdih diskov. To pa zato, ker jih lahko hitro poškoduje. Najvišja priporočljiva temperatura je nekje do 45° stopinj Celzija. Višje temperature bodo sčasoma poškodovale naš trdi disk, kar bo vodilo do okvare. Velikokrat je reševanje podatkov iz hard diska potrebno zaradi okvare, ki jo je povzročila prevelika temperatura pri delovanju samega spominskega medija.

Virusi in nezaželena programska oprema povzročajo okvare sistema

Dejstvo je, da je dandanes veliko spletnih strani in aplikacij polnih virusov in druge nezaželene programske opreme. Ta se nam brez naše vednost namesti v računalnik, kjer skoraj vedno povzroči ogromno škodo. Možno je, da je naš računalnik okužen z virusi, če prikazuje nekatere ali vse sledeče simptome:

  • Nenadno počasno delovanje
  • Računalnik se samodejno ugaša
  • Na namizju in brskalniku se nam prikazujejo opozorila in reklame
  • Izguba dostopa do naših datotek

Reševanje podatkov iz hard diska je dokaj pogosto potrebno, saj uporabnik izgubi dostop do svojih podatkov. Virus lahko zaklene ali izbriše določene datoteke, aplikacije ali pa celo celoten operacijski sistem. Veliko bolj pogosto pa je, da nezaželena izsiljevalska programska oprema od uporabnika želi plačilo, da mu omogoči nadaljnjo uporabo računalnika.

Človeške napake so pogosto vzrok za izgubo podatkov na disku

Moderni operacijski sistemi so narejeni tako, da stežka izbrišemo pomembne sistemske datoteke, ki jih operacijski sistem nujno potrebuje za delovanje. Je pa zato veliko lažje izbrisati pomembne datoteke, ki vsebujejo slike, pisarniške dokumente ipd. V tem primeru ni razloga za paniko, saj so vsi izbrisani podatki še vedno nahajajo na samem računalniku. Je pa priporočljivo, da če smo ponesreči kaj pomembnega izbrisali, da celoten računalnik čim prej odpeljemo k strokovnjakom. Te bodo hitro pregledali naš trdi disk in rešili podatke iz njega. Tako bomo pridobili večino ali vse izgubljene dokumente, muziko, slike, aplikacije ipd.

Pomoč izkušenih mojstrov reševanja podatkov iz vseh računalniških naprav lahko zasledimo na resevanje-podatkov.anni.si. Vedno pa je priporočljivo, da imamo izdelane varnostne kopije operacijskega sistema in podatkov, ki jih nujno potrebujemo za delo in zabavo.

Preberite si še naslednji članek: VPS hosting je dobrodošla izbira za kompleksnejše spletne strani

VPS hosting ali virtualni privatni strežnik je postal vse bolj priljubljena izbira spletnega gostovanja.