spletno gostovanje

Kaj vse omogoča gostovanje spletnih strani?

Gostovanje spletnih strani nam omogoča objavljanje strani in trgovin na spletu. Na takšen način jih zmorejo videti prav vsi uporabniki interneta. Storitev gostovanja torej v praksi pomeni časovni zakup prostora na spletu, in sicer za shranjevanje datotek spletnega mesta. Do slednjega lahko dostopajo uporabniki – kadar koli preko spletnih brskalnikov, kot so Edge, Chrome, Firefox.

Omenjene datoteke vključujejo vse podatke, ki so sestavni del spletnega mesta ter so shranjene na strežniku. Podatki so na primer strani, slike, besedila, videoposnetki ter drugo. Ko uporabniki v izbrani brskalnik vtipkajo naslov določenega mesta na spletu, se njihov računalnik ali katera koli druga naprava poveže s strežnikom. Spletno mesto pa je posledično preko brskalnika dostavljeno v uporabnikovo napravo.

Zmogljiv strežnik za web hosting

Za spletno gostovanje strani oziroma za web hosting je potreben zelo zmogljiv strežnik. Gre za velikanski specializirani računalnik, ki praviloma deluje 24 ur na dan, in to vse dni v tednu. Zagotavlja torej neprekinjen dostop do datoteke spletnih mest.

spletno gostovanje strani oziroma web hosting
Za spletno gostovanje strani oziroma za web hosting je potreben zelo zmogljiv strežnik.

Strežnik mora biti povezan s spletom in le tako so spletna mesta vedno na razpolago. Stroški za vzdrževanje takšnega strežnika so seveda precej visoki, zato je jasno, da ga v resnici ne zmoremo vzdrževati sami. Posledično se je za gostovanje spletnih strani potrebno obrniti k specializiranim ponudnikom. Takšne osebe pa imajo svoje usposobljeno tehnično osebje, prav tako visoko tehnologijo ter zmogljive strežnike. Pomagajo redno skrbeti za učinkovito vzdrževanje pa tudi za samo varnost strežnikov.

Paket gostovanja, ki ustreza našim potrebam

Pri nas je precej dobrih ponudnikov za web hosting. A še preden si izberemo svojega, potrebujemo najprej domeno, če seveda želimo ustvariti svoje spletno mesto oziroma stran na spletu. K sreči pa veliko ponudnikov za spletno gostovanje ponuja tudi domenska imena. To za nas pomeni, da lahko v postopku registracije ter nakupa domene lahko izberemo še ustrezen paket za web hosting.

specializirani ponudniki za spletno gostovanje
Za gostovanje spletnih strani se je potrebno obrniti k specializiranim ponudnikom.

Na začetku se je pametno odločiti za enega od manjših ter cenovno dostopnejših paketov za gostovanje strani na spletu. Paket lahko namreč kasneje tudi nadgradimo. Torej se nam ni potrebno takoj odločiti za najdražjo možno izbiro. Domače pa tudi tuje ponudnike za omejeno storitev lahko najhitreje preverimo kar na spletu. Pozornost namenimo tistim, ki so hkrati cenovno ugodni in veljajo za zanesljive.

SSL certifikat kot digitalno varnostno potrdilo

Ko imamo izbrano domeno in je ta registrirana, obenem smo poskrbeli tudi za web hosting, je na vrsti SSL certifikat. To je digitalno varnostno potrdilo, ki omogoča resničnost ter varnost spletnega mesta. Po domače lahko rečemo, da je takšna vrsta certifikata kot varnostnik spletne strani. Torej skrbi za varno izmenjavanje podatkov med strežniki ter uporabniki.

Kako do brezplačnega SSL certifikata za spletno stran

Če certifikata SSL nimamo, brskalniki uporabnike spleta na to opozorijo, in sicer v obliki sporočila, da so obiskali manj varno oziroma nevarno spletno stran. Slednje pa na našo prodajo izdelkov ali storitev preko spleta zagotovo ne vpliva ravno najbolje.

Na kakšen način SSL certifikat deluje v praksi?

SSL certifikat v praksi deluje tako, da šifrira podatke – med našo spletno stranjo in obiskovalci. Na takšen način se dobro varujejo številni zaupani podatki, kot so na primer:

  • kreditne kartice,
  • gesla,
  • varnostne kode,
  • domači naslovi,
  • telefonske številke,
  • drugo.

SSL certifikati omenjene podatke namreč pretvarjajo v obliko, ki za nepridiprave na spletu ne pridejo v poštev. Ti namreč ne morejo videti naših dejanskih gesel, temveč lahko vidijo le šifrirane podatke. Nekateri celo pravijo, da je SSL certifikat kot varnostnik, ki uporablja solzivec.

Google nas lahko označi za nevarne ali nezaščitene

Če omenjenega certifikata ne uporabljamo, seveda pri Googlu nismo ravno na dobrem glasu. Ta nas bo namreč v svojem sistemu označeval kot nevarne ali pa nezaščitene. Poleg tega nas bo razvrščal nižje pri rezultatih iskanja. Posledično za nas lahko to pomeni zelo velik minus. Potencialne stranke nam ne zaupajo. Po vsej verjetnosti bodo odšle k naši konkurenci.

SSL certifikat šifrira podatke
SSL certifikat šifrira podatke med našo spletno stranjo in obiskovalci.

Lahko rečemo, da se poslovanje brez SSL certifikatov na dolgi rok ne more dobro obnesti.

Vrste certifikatov

Na trgu lahko najdemo kar nekaj certifikatov SSL. Med seboj pa se razlikujejo po načinu samega preverjanja lastnika strani na spletu. Na voljo je na primer brezplačni SSL certifikat oziroma Free SSL. V tem primeru uporabniku ni treba sodelovati v postopku za preverjanje. Dovolj je namreč, da svojo domeno usmeri na strežnik svojega ponudnika za spletno gostovanje. Od tam dalje pa sistem poskrbi za avtomatsko potrditev ter za izdajo brezplačnega digitalnega certifikata.

Za plačljiv SSL certifikat pa je torej značilno, da se domena preverja. Na voljo je tudi takšen za dodatno preverjanje.