Registracija domene in izbira gostovanja

Vzpostavitev prisotnosti praktično vsakega podjetja od nas zahteva izdelavo spletne strani. Prvi korak k temu predstavlja registracija domene, ki jo lahko opravimo zelo hitro. Naše stran na spletu deluje tudi kot nekakšna vrsta poslovne vizitke. Pri izbiri primernega imena pa moramo biti previdni, saj ne sme biti preveč podobno drugim podjetjem. Paziti pa je potrebno tudi na končnico, ki je lahko lokalna ali svetovna. S poznavanjem nekaj osnovnih elementov gostovanja bomo lahko brez težav bili konkurenčni v današnjem poslovnem svetu, ki deluje v veliki meri preko računalniško informacijske tehnologije.

VPS server je izredno prilagodljiv

Gostovanje spletnih strani se je v zadnjih letih močno spremenilo. Večino manj in bolj zahtevnih uporabnikov prisega na VPS server, saj ima številne prednosti. Je nekakšna srednja pot med deljenim in namenskim gostovanjem. Omogoča nam več nadzora nad delovanjem spletne strani. Nastavljati je mogoče številne parametre, kot so vrsta operacijskega sistema, uporaba edinstvene spletne HTML in druge kode ter podobno.

VPS server
VPS server nam omogoča več nadzora nad delovanjem naše spletne strani

Posamezni VPS server deluje tako, da je razdrobljen v več delov, ki jih uporabljajo različni uporabniki. Vsak uporabnik je v virtualnem prostoru ločen od drugega z več sloji zaščite. Zato je omenjen način gostovanja izredno varen. 

Virtualni strežnik in izbira moči strojne opreme

Vsak računalnik ima določeno zmogljivost, kar se tiče strojne opreme. Za gostovanje spletne strani potrebujemo dovolj zmogljiv strežnik, ki ima primerno količino delovnega pomnilnika, močan procesor in hiter dostop do spleta. 

Pri izbiri namenskega strežnika so strojne zmogljivost vnaprej določene. Enako velja za deljeno gostovanje. Pri virtualnem načinu delovanja strežnika pa je zgodba malenkost drugačna. Vsak uporabnika lahko kadarkoli dodatno zakupi moč procesorjev, velikost pomnilnika, hitrost pasovne širine in podobno. 

Kaj je virtualni strežnik?

Zaradi možnosti izbire moči strojne opreme so virtualni strežniki izredno popularni. Če naše spletna stran preraste zmogljivost trenutno zakupljene strojne opreme, jo lahko nadgradimo. S tem pa se izognem dolgim čakalnim vrstam izbire novega načina gostovanja, prenosom spletne strani in raznim tehničnim težavam.

Izbira lokalne ali svetovne končnice spletne strani

Dandanes je v obstoju že na milijone različnih domen. Registrirajo jih lahko podjetja, organizacije in posamezniki. Zato za najbolj priljubljene končnice, kot so .com, .org, .net ni ostalo razpoložljivih več veliko imen. To seveda ne pomeni, da ne moremo registrirati domene z omenjenimi končnicami. Je pa malenkost težje. Priporočeno se je izogibati imenom, ki so preveč podobna drugim spletnim stranem in drugim elementom. 

Registracija domene
Pri registraciji domene lahko izbiramo med lokalno in svetovno končnico domene

Lokalne končnice so vezane na določeno državo. Primer lokalnih končnic so .si, .de, .hr in tako naprej. Namenjene so spletnim stranem, ki delujejo v eni državi. Lokalne končnice so izredno popularne in v očeh uporabnikov zaupanja vredne, saj predstavljajo domačo spletno stran v določeni državi. Svetovne končnice pa so namenjene več-jezičnim stranem na spletu in drugim projektom, kjer pričakujemo obisk s celega sveta.

Kako najbolje upravljati strežnik?

Upravljanje s spletno stranjo je dolžnost enega ali več posameznikov, ki skrbijo za oglaševalske kampanje, posodabljanje izdelkov, IT podporo in podobno. Za delovanje strežnika pa skrbi ponudnik gostovanja. Kljub temu je dobro, če poznamo različne elemente našega strežnika, ki nam bodo zagotovili boljše in bolj učinkovito uporabljanje s spletno stranjo. Te elementi pa so:

  • Skrb za podaljšanje domene v določenem času
  • Ustvarjanje varnostnih kopij spletne strani
  • Spremljanje učinkovitosti delovanja VPS strežnika in drugih načinov gostovanja z vgrajenimi orodji v cPanel ali drugem uporabniškem vmesniku
  • Uporaba SSL certifikata

Ključno je tudi izpostaviti uporabnost enkripcije naše spletne strani z uporabo SSL certifikata. Deluje tako, da doda sloj šifriranja med komunikacijo našega strežnika z njegovimi obiskovalci. Protokol povezovanja spremeni iz HTTP v HTTPS, kar je tudi izredno pomembno, če želimo uporabljati oziroma strankam ponuditi možnost plačevanje z različnimi plačilnimi karticami.

Registracija domene pri ponudniku gostovanja

Ime spletne strani je mogoče zakupiti na številnih registrarjih po spletu. S tem ni nič narobe, vendar bomo mogli domeno prenesti na določen strežnik. To zahteva nekaj tehničnega znanja in je tudi malenkost zamudno. Če registriramo domeno pri ponudniku spletnega gostovanja, pa je celoten postopek veliko lažji.

Vgrajen iskalnik domen na spletni strani ponudnika gostovanja nam lahko pride izredno prav. Namenjen je iskanju najboljše domene in preverjanju razpoložljivosti različnih končnic. Če registriramo domeno in zakupimo gostovanja na enem mestu, si lahko močno olajšamo nadzor nad delovanjem celotne spletne strani. To pa zato, ker imamo na voljo tehnično pomoč strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo v primeru tehničnih težav.